Dieta w chorobie
szczegóły oferty
Dieta w chorobie
Odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne i łagodzącym objawy chorobowe.
W niektórych dolegliwościach odpowiednio zaplanowana dieta może stanowić nawet alternatywę dla stosowania leków.
Dieta ma wpływ na układ odpornościowy, gospodarkę hormonalną, płodność, stan skóry i wygląd ciała, ale również może regulować na zdolności intelektualne i zachowanie, nastrój i samopoczucie oraz poziom energii na co dzień.
Sztuka dobrego odżywiania, jako nieodłącznego elementu stylu życia, powinna polegać na włączeniu odpowiednich ilości wybranych produktów żywnościowych, które mają uzupełnić niedobory oraz na wykluczeniu z diety tego, co nie sprzyja zdrowiu.
Pracownia Dietetyczna HEVA oferuje konsultacje z zakresu żywienia w chorobach wymagających włączenia specjalnej diety:
• cukrzyca I i II stopnia, cukrzyca ciężarnych, insulinooporność
• otyłość
• nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony cholesterol
• celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe
• choroby będące wynikiem autoimmunizacji tj. Hashimoto, RZS, MS, łuszczyca
• choroba refluksowa żołądka
• choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
• choroba uchyłkowa jelita grubego, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego
• choroby nerek (kamica nerkowa, kłębuszkowe, odmiedniczkowe zapalenie nerek)
• niedokrwistość
• niedożywienie, zaburzenia odporności
• choroba nowotworowa
Na podstawie wywiadu zdrowotnego, wyników badań oraz informacji o przyjmowanych lekach i stylu życia dietetyk opracowuje plan żywieniowy.
Plan żywieniowy obejmuje indywidualne zalecenia dietetyczne oraz jadłospis dostosowany do jednostki chorobowej.
Dokładamy starań, żeby plan diety medycznej był odpowiednio skomponowany, na bieżąco ustalamy zmiany w diecie i systematycznie konsultujemy postępy w leczeniu.