Plany żywieniowe

szczegóły oferty

Komu proponujemy indywidualny plan żywieniowy?

Plan żywieniowy proponujemy osobom, które chcą dowiedzieć się jak skomponować dla siebie dietę pod względem jakości i konkretnych ilości poszczególnych produktów w posiłkach przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej dla siebie kaloryczności. Sprawdza się u osób, które same przygotowują sobie jedzenie, są w stanie zabrać do posiłek pracy/szkoły, prowadzą jedno lub kilkuosobową kuchnię.

Plan żywieniowy – co obejmuje?

Plan żywieniowy składa się z zaleceń dietetycznych tworzonych na podstawie wywiadu zdrowotnego, pomiarów i rozmowy odbywanej podczas konsultacji oraz z przepisów. Zalecenia są częściowo omawiane podczas wizyty oraz wysyłane po spotkaniu. Przepisy dostosowane są do preferencji smakowych, wykluczają produkty nielubiane, niewskazane ze względu na stan zdrowia lub celowo eliminowane z diety (np. w diecie wegańskiej).
Osobom mającym zwiększoną aktywność fizyczną planujemy posiłki około treningowe o odpowiedniej zawartości makroskładników.

Czy mogę przygotować posiłki na kilka dni?

Tak, większość przepisów pojawia się w wersji na 2/3/4 porcje, wybrane dania można przygotować w większej ilości, zamrozić lub podzielić się z domownikami.

Na jak długo starcza?

Biorąc pod uwagę możliwość dowolnego komponowania swojego jadłospisu raz wykupiony plan żywieniowy zwykle starcza do końca procesu. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dietetyk modyfikuje plan żywieniowy (zmiana kaloryczności lub wybranych przepisów) – jednorazowo odbywa się to w ramach pierwszej opłaty. Jednocześnie w trakcie spotkań uczymy się jak odpowiednio komponować posiłki lub na bieżąco modyfikujemy wybrane przepisy.

Indywidualny plan żywieniowy dietetycy Pracowni HEVA przygotowują w czterech wariantach:

redukcyjny

proponowane w trakcie odchudzania

w jednostkach chorobowych (wspomagające leczenie)

z wykluczeniem lub włączeniem produktów, które szczególnie oddziałują przy towarzyszącej chorobie

w rehabilitacji wagi (w zburzeniach odżywiania z niską masą ciała)

rozpoczynając od stosownej, zazwyczaj niskiej kaloryczności posiłków  (dietoterapia zaburzeń odżywniania)

na cele treningowe (dla osób trenujących amatorsko)

bazując na odpowiedniej ilości białka i węglowodanów w każdym z posiłków

 

Masz pytania? Napisz do nas!

Dzień dobry, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie, zachęcamy do kontaktu