Czynniki regulujące kondycję psychiczną oraz wpływ stylu życia i sposobu żywienia na stan psychiki
Nie od dziś wiadomo, że ścisły związek pomiędzy sposobem odżywiania a stanem zdrowia człowieka w różnych mechanizmach potwierdzają liczne badania. Często badacze analizują jednak wpływ stosowanej diety na stan fizyczny (profilaktykę i leczenie chorób). Warto przyjrzeć się również aspektowi psychicznemu. W jaki sposób styl życia determinuje nastrój, samopoczucie, dobrostan umysłowy, społeczny?
Sięgając do definicji – WHO wskazuje się na 3 ważne obszary funkcjonowania człowieka:
„Zdrowie to stan cechujący się uzyskaniem dobrego samopoczucia na poziomie fizycznym, psychicznym i społecznym. Nie jest on zatem związany tylko z brakiem choroby czy niedomaganiem. Zdrowie w pojęciu ogólnym i powszechnym to stan przeciwny chorobie.”
Źródło: http://www.who.int/en/
Powyższa definicja podkreśla rolę łączenia dbałości o kondycję fizyczną z troską o życie wewnętrzne – radzeniem sobie z emocjami, umiejętnością relaksu, szacowaniem zasobów psychoenergetycznych. Wskazuje również na potrzebę wzmacniania dobrego stanu zdrowia, a nie jedynie unikania chorób i negatywnych skutków. W poniższej części przyjrzymy się ważnej relaci dieta – zdrowie psychiczne człowieka.
W jaki sposób to, co jemy reguluje nasze samopoczucie i nastrój? Mechanizmy:
- Regularność spożywania posiłków oraz jedzenie śniadań – w znaczący sposób wpływa na stabilizację poziomu glikemii. Dzięki temu redukuje się ryzyko wystąpienia spadków energii. W przeciwnym wypadku pojawia się zmęczenie, apatia, brak chęci do działania. Spożycie odżywczego śniadania także korzystnie wpływa rozpoczęcia dnia w pełni sił i odpowiedni nastrój.
- Rodzaj stosowanej diety i skład posiłków – ilość i stosunek substancji zawartych w pokarmie (m.in. składników odżywczych) determinuje pracę neuroprzekaźników, a tym samym reguluje samopoczucie (szczegółowo opisane w punkcie 2). Nieprawidłowo zbilansowana dieta może zwiększać ryzyko wstępowania chorób psychicznych takich jak depresja, nerwica, zaburzenia lękowe.
- Regulacja uczucia głodu – warto zaobserwować jakie uczucia towarzyszą wystąpieniu silnego głodu. Zwykle jest to zmęczenie, rozdrażnienie, spadek energii, koncentracji i nastroju. W związku z tym warto spożywać posiłki regularnie.
- Poziom nawodnienia – odwodnienie skutkuje wystąpienie bólu głowy, uczucia rozdrażnienia i osłabienia, problemów z koncentracją. Należy pić odpowiednią ilość płynów, głównie wody– ok. 30 ml/ kg masy ciała/dobę (2-2,5 l).
- Unikanie używek – „mała czarna” wpływa pobudzająco na koncentrację, natomiast nadmierne spożycie kofeiny może działać zaburzająco na poziom energii, nastrój i samopoczucie.
- Stan i skład szczepów flory jelitowej – liczne badania przeprowadzane w ostatnich latach – potwierdzają wpływ składu i substancji wydzielanych przez bakterie jelitowe na stan psychiczny [1]. Z kolei skład mikroflory determinujemy poprzez prowadzony styl życia i codzienne nawyki żywieniowe. Odbudowa właściwej flory jelitowej może wykazywać pozytywny wpływ na poprawę nastroju oraz ochronę zdrowia psychicznego. Zaburzenia jej składu wpływa na funkcjonowanie mózgu i może prowadzić do to zaburzeń nastroju, autyzmu, ADHD, depresji, schizofrenii oraz innych zaburzeń psychicznych. Obserwuje się zależność: dieta a stan jelit oraz w odwrotnym mechanizmie – zaburzony stan flory jelitowej a stan psychiki.
! Jak możemy wzmocnić florę bakteryjną? Spożywać naturalne produkty, unikać sztucznych dodatków i cukrów dodanych, fermentowane/kiszone produkty, bogate w bakterie probiotyczne np. kefir, jogurt naturalny i rozważyć suplementację probiotyku i wit. D., unikać używek, podejmować aktywność fizyczną i prowadzić zdrowy styl życia.
Istotne składniki odżywcze – jakie substancje decydują o naszej kondycji psychicznej?
- Odpowiednia ilość kalorii – unikanie głodówek i dostarczanie niezbędnej ilości energii w posiłkach każdego dnia,
- Odpowiednia ilość białka i aminokwasów np. tyrozyny. (chemicznego budulca dopaminy). Niedobór tego aminokwasu prowadzi do uczucia senności, rozkojarzenia, problemów z zapamiętywaniem, zmęczenia, a nawet niedoczynności tarczycy. Warto dbać o obecność produktów, będących źródłem białka w każdym posiłku np. serów, twarogu, jaj, mięsa, nasion roślin strączkowych.
- Kwasy omega – 3 (DHA, EPA) – są składnikiem błon komórkowych neuronów, redukują stan zapalny, wpływają profilaktycznie na wystąpienie depresji oraz wspomagająco w leczeniu zaburzeń psychicznych [2]. Źródła: tran, olej lniany, ryby morskie, oleje roślinne, pestki, nasiona.
- Tryptofan – prekursor serotoniny – hormonu odpowiadającego za nastrój, regulację snu i apetyt. Jego niski poziom powoduje uczucie zmęczenia, pogorszenie samopoczucia i nastroju. Źródła tryptofanu: chude mięso, ryby, orzechy, mleko, sery, jaja, a także banany i kakao. Prawdopodobnie szczep Bifidobacterium infantis poprzez wpływ na metabolizm tryptofanu reguluje produkcję serotoniny [3]. Serotonina wykazuje szeroki zakres funkcji fizjologicznych, wpływa również na modulację poziomu lęku, reakcję na stres, poczucie nagrody i zachowania społeczne [4, 5, 6].
- D3 – wykazuje istotny wpływ na funkcje poznawcze, jej niedobór zwiększa ryzyko depresji, zaburzeń nastroju i choroby Alzheimera. Źródła pokarmowe: ryby morskie i oleje z wątroby ryb (trany), jaja, suplementacja. Syntetyzowana jest również endogennie [7].
- Magnez i wit. B6 – odpowiadają za prawidłowe działanie neuroprzekaźników m.in. dopaminy, a także nastrój i odporność na stres. Magnez znajdziemy w wodzie mineralnej wysokozmineralizowanej, kaszy gryczanej, pestkach dyni, słonecznika, migdałach, kakao, otrębach i zarodkach pszennych, fasoli białej. Źródła wit. B6: pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, pestki i nasiona.
Dodatkowo – ważna rola aktywności fizycznej
Pamiętajmy, że ćwiczenia fizyczne stanowią ważny element zdrowego stylu życia i dbania o dobrostan psychiczny. Podczas ich uprawiania zwiększa się przepływ tlenu, wydzielają się endorfiny, serotonina i dopamina. Sport może stanowić „oderwanie się” od codziennych obowiązków, sposób na redukcję stresu, pasję, a przez to również poprawiać kondycję psychiczną i poziom zadowolenia z życia. Dowiedziono, że regularna aktywność fizyczna redukuje podatność na stres, ryzyko wystąpienia objawów lękowych i depresyjnych lub redukuje ich nasilenie, poprawia jakość snu i podnosi samoocenę.
Źródła:
- Stilling RM, Bordenstein SR, Dinan TG. I in. (2014a). Friends with social benefits: host-microbe interactions as a driver of brain evolution and development? Front Cell Infect Microbiol . 2014; 4: 147 4 : 147
- http://old.ipin.edu.pl/fpn/aktualne/2008/3/t24z3_4.pdf
- Desbonnet L, Garrett L, Clarke G, Bienenstock J, Dinan TG. The probiotic Bifidobacteria infantis: An assessment of potential antidepressant properties in the rat. J Psychiatr Res. 2008;43:164–174
- Lucki I. (1998). The spectrum of behaviors influenced by serotonin. Biol. Psychiatry 44, 151–162.
- Dayan P., Huys Q. J. (2008). Serotonin, inhibition, and negative mood. PLoS Comput. Biol. 4:e4.
- Asan E., Steinke M., Lesch K. P. (2013). Serotonergic innervation of the amygdala: targets, receptors, and implications for stress and anxiety. Histochem. Cell Biol. 139, 785–813.
- Jarosz M. (red.), Normy Żywienia dla populacji Polskiej, 2017 r. https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- Czarnecki D., Ziółkowski M., Grodzka-Łangowska B., Augustyńska B., Opozda K., Markowska A.. Dieta w leczeniu pacjentów z zaburzeniami zdrowia psychicznego. Psychiatria w Praktyce Ogólnolekarskiej 2007, tom 7, nr 3.
- Rudzki L., Frank M., Szulc A., Gałęcka M., Szachta P., Barwinek D. Od jelit do depresji – rola zaburzeń ciągłości bariery jelitowej i następcza aktywacja układu immunologicznego zapalnej hipotezie depresji. Neuropsychiatria i Neuropsychologia 2012; 7; 2: 76-84.