Dlaczego warto zmieniać nawyki żywieniowe?
W psychodietetyce bardzo dużo uwagi poświęca się pracy nad modyfikowaniem nawyków żywieniowych, a nie wyłącznie stosowaniu niskokalorycznej diety. Odbywa się to poprzez przyjrzenie się aktualnym zwyczajom żywieniowym oraz ich mechanizmom, a także eliminacji niekorzystnych zachowań i wprowadzaniu nowych.
Dlaczego jest to takie ważne? Przede wszystkim znacząco zwiększa szansę na utrzymanie efektów odchudzania i redukuje ryzyko powrotu do początkowej masy ciała. Stosowanie diety redukcyjnej powoduje utratę kilogramów. Warto jednak zadbać o to, aby nowo wykształcone zachowania stały się naturalnym elementem każdego dnia.
Przykłady wartościowych nawyków związanych z odżywianiem:
- Codziennie spożycie śniadania do godziny po przebudzeniu,
- Regularne jadanie posiłków,
- Wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu doby,
- Sposób komponowania dań na talerzu (1/2 – warzywa, 1/4 – składnik białkowy (mięso, ryby, strączki), ¼ węglowodany złożone np. kasza, pieczywo pełnoziarniste, ryż),
- Sięganie po zdrowe przekąski np. orzechy, sałatki, koktajle.
- Czytanie etykiet w trakcie zakupów spożywczych.
Jak powstaje nawyk?
Jeśli wykonujemy daną czynność regularnie przez jakiś czas, aż staje się automatyczna – bez zastanawiania się i refleksji – tworzy się nowy nawyk. Odbywa się to świadomie lub nie, w sposób opisany w poniższym schemacie:
BODZIEC/SYTUACJA (lokalizacja, czas, towarzyszące uczucia) -> ZACHOWANIE -> NAGRODA
[— CZAS —]
Podjęcie zachowania związanego z nawykiem wywoływane jest zwykle przez konkretny bodziec np. daną, powtarzalną sytuację, a po jego wykonaniu pojawia się nagroda. Może nią być korzyść np. w postaci uczucia, emocji, poprawy humoru.
Pamiętajmy, że żaden z aktualnych nawyków nie stał się automatyczny od samego początku. Musieliśmy się go wcześniej wyuczyć. Oznacza to, że w podobny sposób można się go oduczyć i wprowadzić nowy.
Tempo kształtowania się nawyku zależne jest m.in. od różnicy pomiędzy nowym zachowaniem, a poprzednimi zwyczajami (wychodzenie spoza strefy komfortu), stopnia trudności, motywacji i determinacji, indywidualnych cech.
Co zrobić, aby zmienić je na trwałe?
Należy przeanalizować dany nawyk i rozpisać go pod względem wyżej wymienionych elementów.
- Nad jakim nawykiem chciał/a/bym szczególnie popracować? podjadanie słodyczy, brak śniadań, niskie spożycie płynów w ciągu doby.
- Jaka sytuacja zwykle wywołuje dane zachowanie? Co mogę zrobić, aby ją zmodyfikować?
Przykład 1: Zanim sięgam po czekoladkę zwykle wychodzę głodna na przerwę w pracy.
Modyfikacja: Unikam zabierania czekoladek do pracy, staram się jeść regularnie, aby uniknąć głodu oraz przygotowuję zdrowsze przekąski do biura.
Przykład 2: Nie jadam śniadań przed wyjściem z domu zazwyczaj z powodu zbyt późnego wstawania oraz braku odpowiednich składników w lodówce.
Modyfikacja: Planuję śniadanie poprzedniego dnia (zakupy) + wstaję 15 min. wcześniej.
Przykład 3: Nie piję wystarczającej ilości wody, ponieważ nie zabieram jej ze sobą, rzadko pamiętam, aby ją kupić oraz zapominam o sięganiu po wodę w ciągu dnia.
Modyfikacja: Przy najbliższej okazji kupię zgrzewkę wody, postawię ją w widocznym miejscu w pracy/domu i ustawię alarm przypominający co 2-3 godziny.
- Co jest nagrodą w stosowaniu złego nawyku (np. podjadania słodyczy)? Np. uczucie uspokojenia, wyciszenie emocji, poczucie smaku słodkiego, podniesienie poziomu energii, przyjemność).
- Warto również przeanalizować i wypisać np. 3 długoterminowe skutki dalszego stosowania złego nawyku – wzrost masy ciała i nadwaga, senność w ciągu dnia, zaburzenia stanu zdrowia, gorsza kondycja fizyczna.
SEKRETEM UTRWALENIA NAWYKU JEST JEGO JAK NAJCZĘSTSZE POWTARZANIE.
NA POCZĄTKU WYMAGA TO WIĘKSZEGO WKŁADU ENERGII I UWAGI.